Goatbarn Lane

Boulder, CO

2021

2,100sf

Goatbarn Lane explores the power of less. When a form is reduced to its bare elements, every element of the form grows in impact. Size becomes less important. Design challenges become easier to solve. The form, footprint, and interior design of Goatbarn Lane reflect the philosophy of living with what we need – and no more.

The steel clad structure sits alongside a dominant rock outcropping that provides shelter from the north. A viewing platform cantilevers over the forest floor towards snow-capped peaks. Steel legs anchor into rock, allowing a bedroom to float above an undisturbed hillside. These connections to place create a rich feeling of abundance in only 1,860 square feet of living space.

The open floor plan allows for natural ventilation, abundant daylighting, and passive solar heating. Floor-to-ceiling casement windows eliminate a need for mechanical cooling. A radiant concrete slab and wood burning stove efficiently heat the home. Continuous insulation around the exterior of the framed walls and roof create an airtight building envelope.

The home is net-zero electric, operating with a 4kW photo-voltaic array located on the roof. High efficiency electric appliances, 100% LED lighting on dimmers, and abundant natural light minimize electric consumption. The carport is wired for electric vehicle charging.

Structural Design  Anthem Engineering
Interior Design  Renée del Gaudio Architecture
Construction  Coburn Development

 

Awards